Les Fundacions Tutelars tenim com a principal missió donar suport a la presa de decisions i donar protecció a persones a qui s’ha modificat judicialment la capacitat d’obrar. Amb tot, estem canviant el fons i la forma de com treballem per assolir aquests objectius. Ja no parlem d’incapacitació sinó de suports a persones amb discapacitat, ni tampoc de representar-los sinó de complementar la seva capacitat de decidir. És per això que estem canviant de forma profunda la manera d’abordar aquesta protecció, posant èmfasi en potenciar les seves capacitats per poder decidir i, així respectar al màxim la seva voluntat, l’autodeterminació i l’autonomia en la presa de decisions i, en tot cas dialogant constantment per fer-los conscients de les conseqüències dels diferents camins que poden prendre. Tothom ha de poder tenir el dret a equivocar-se.

Per tant, es tracta de trencar barreres, i no només les físiques, sinó també les barreres mentals que tenim les persones professionals que intervenim amb persones amb discapacitat. S’han de deixar enrere actituds massa paternalistes, pensant que decidint per ells fem un bé i, d’aquesta manera els infantilitzem i potser en algunes ocasions o bé prenem decisions però sense que sigui la millor opció. Alhora, també les mateixes persones amb discapacitat a qui es planteja la responsabilitat de ser més protagonistes de les decisions de la seva vida quotidiana i també de les decisions transcendentals, han de ser més conscients de què significa prendre-les.

Cal tenir present que cada any a Catalunya creixen el nombre de persones amb discapacitat que necessiten aquests suports, en unes vuit-centes persones. La nostra Fundació també ha gaudit d’aquest creixement en l’àmbit de les comarques centrals fins arribar a donar suport a més de 130 persones. És per això que aquesta evolució positiva ha anat en paral·lel a fer un treball de reflexió i de canvi de paradigma per ser més respectuoses amb la seva voluntat, sense perdre de vista que la nostra principal finalitat és proporcionar una vida digne i plena i, garantir el màxim benestar físic, emocional i social. En aquesta línia, la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella ha preparat tot l’equip de professionals en aquesta filosofia i, juntament amb altres entitats del territori com Althaia, altres Fundacions Tutelars del territori, els col·legis professionals de treball social, advocats o metges o entitats de salut mental, fa divulgació d’aquesta manera de treballar reforçant, així, la xarxa d’atenció a les persones amb discapacitat.

logo-comabella-transparent
logo-comabella-transparent
Fundació Santa Maria de Comabella
Carrer Bernat Cabrera 10-14, Entresòl
08242 Manresa

Copyright © Fundació Santa María de COMABELLA 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *