Les societats actuals s’han fet cada cop més complexes, talment com els models familiar, d’aquesta manera, han crescut intensament les figures de protecció tutelar, que protegeixen el benestar de persones vulnerables, així com els seus drets.

Sovint ens trobem davant de persones grans amb demències, sense família o amb familiars que no se’n poden cuidar. Per altra banda, persones amb discapacitat intel•lectual, en què es dóna el cas que els pares i les mares es van fent grans i pensen, qui se’n farà càrrec quan faltem? O bé persones amb malaltia mental amb poca xarxa que necessiten acompanyament i suport en diversos àmbits de la seva vida.

Per donar resposta a aquestes necessitant, ja fa més de 20 anys que van néixer les Fundacions Tutelars, com la Santa Maria de Comabella, impulsada per Ampans per donar suport a col·lectius vulnerables.

En primer lloc, sempre es genera un procediment judicial d’incapacitació, en què un jutge/ssa determina la capacitat de decidir de la persona, així com els suports que necessita. Així, es pot procurar un grau d’intervenció més alt amb una tutela parcial o total. Qualsevol mesura ha de tenir com a objectiu respectar al màxim les preferències i decisions de les persones tutelades, tal com ho marca la Conferència Internacional de Nacions Unides sobre el Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquesta Convenció remarca que ha de vetllar pel seu benestar, però alhora permetre que les persones tutelades, segueixin sent protagonistes de les seves vides. Per tant, treballem per millorar la seva qualitat de vida, defensant els seus drets i assegurant el seu futur.
El suport a les persones tutelades poden ser molt diversos: acompanyament en l’àmbit de la salut, suport en el seu benestar físic o emocional o, bé, la bona gestió dels seus recursos econòmics. Les entitats tutelars estem subjectes a un estricte control judicial per garantir la bona gestió i la transparència en tots els àmbits, havent de donar comptes davant l’autoritat judicial, anualment. Cal aclarir, que el patrimoni i recursos econòmics que les persones tutelades tenen en el moment de la defunció, segueixen el seu curs en relació a les herències familiars i els hereus/ves legítims i, només en cas de donacions queden en mans de la Fundació.

Sovint, moltes persones vinculades a aquests col·lectius vulnerables, se’ls afegeix la problemàtica de tenir molt pocs recursos a la seva disposició, per tant, des de la Fundació treballem per proveir-los d’una vida el màxim de digne possible, i trobar els recursos residencials, laborals o de suport social més adequats que ofereix la xarxa pública o altres recursos d’AMPANS en àmbits residencials, suport a l’autonomia en la pròpia llar, o de serveis ocupacionals.

La Fundació Tutelar Comabella vol ser l’entitat tutelar de referència a les comarques centrals, especialment al Bages i Moianès i, al Berguedà en l’àmbit de gent gran i malaltia mental, és per això que ens posem al servei de les famílies i de la comunitat per assessorar i orientar en el procés d’incapacitació de persones vulnerables, alhora que col·laborem a planificar la seva vida i el seu futur, juntament amb les persones de referència. Només així aconseguirem crear un coixí prou sòlid per facilitar la vida de les persones que més ho necessiten.

Laura Vilagrà i Pons. Gerent de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella

logo-comabella-transparent
logo-comabella-transparent
Fundació Santa Maria de Comabella
Carrer Bernat Cabrera 10-14, Entresòl
08242 Manresa

Copyright © Fundació Santa María de COMABELLA 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *